CAT    ESP

SABADELL Sol, 4. 08201 (Barcelona) T. 93 725 85 28

BARCELONA Clínica Tres Torres Dr. Roux, 76. 08017 T. 93 204 13 00

Cremors o Pirosi

La majoria de pacients defineix la pirosi com la sensació de cremor a nivell de la part superior de l’abdomen i a la part mitja del tòrax. Habitualment la pirosi és un símptoma esofàgic en relació al contacte de la seva mucosa amb l’àcid clorhídric que reflueix des de l’estómac.

La seva causa més freqüent és l’Hernia de Hiat amb Reflux gastroesofàgic:

En herniar-se i així alterar-se l’anatomia de l’esfínter esofàgic inferior o càrdies, es perd part de la seva funció de vàlvula afavorint el pas de l’àcid gàstric a l’esòfag.

La conseqüència d’aquest reflux gastrosesofàgic acostuma a ser l’esofagitis o inflamació de la mucosa de l’esòfag. Si aquest reflux és crònic, l’esòfag pot respondre cicatritzant i disminuint el seu calibre en forma d’estenosi esofàgica pèptica, la qual es manifesta per part del pacient amb una dificultat per empassar els aliments o disfàgia.

Les proves diagnòstiques utilitzades en aquests pacients són:

• Manometria esofàgica : mesura els moviments de l’esòfag i la força o pressió de l’esfínter esofàgic inferior o càrdies.

• pHmetria esofàgica de 24 hores : mitjançant una sonda de pH situada uns centímetres per sobre del càrdies ens permet avaluar la quantitat i la duració de reflux àcid durant un dia.

• Endoscòpia digestiva alta o esofagogastroduodenoscòpia : és la prova d’elecció per diagnosticar el grau de lesió esofàgica secundària al reflux àcid o esofagitis i descartar la presència d’Hèrnia de Hiatus o estenosi esofàgica (permetent la seva dilatació si precisa).


Hèrnia de Hiat

Hèrnia de Hiat amb
anell de Schatzki

Esofagitis per reflux