CAT    ESP

SABADELL Sol, 4. 08201 (Barcelona) T. 93 725 85 28

BARCELONA Clínica Tres Torres Dr. Roux, 76. 08017 T. 93 204 13 00

Celiaquia

La malaltia celíaca es produeix per una intolerància al gluten que ingerim diàriament amb la nostra dieta (blat, civada , sègol i ordi). El budell prim dels pacient celíacs presenta una reacció immunològica alterada en resposta a les proteïnes del gluten que provoca la destrucció o atrofia parcial o total de les seves vellositats intestinals.

No és una malaltia massa freqüent però pot arribar a afectar entre l’1 al 2% de la nostra població.

Els símptomes que manifesten els celíacs són de tipus digestiu com ara:

  • Diarrea
  • Dolor abdominal
  • Distensió abdominal
  • Flatulència
  • Intolerància a la Lactosa
  • O bé, símptomes en relació a la mal-absorció dels nutrients:

  • Anèmia per dèficit de ferro, Vitamina B12 o Àcid Fòlic
  • Osteoporosi per dèficit de Vitamina D o Calci
  • Infertilitat
  • Depressió
  • Dermatitis herpetiforme
  • Davant la sospita de celiaquia només cal un estudi analític (estudi serològic típic d’aquesta malaltia). La confirmació del diagnòstic es realitza mitjançant la pressa de biòpsies intestinals per via endoscòpica i el seu estudi anatomopatològic.

    Un cop establert el diagnòstic, el tractament es fonamenta en una dieta sense gluten durant tota la vida. Per tant, segons l’edat en la que s’estableix el diagnòstic, els canvis en els hàbits dietètics i culinaris dels pacients seran més o menys “radicals”.

       
    Aspecte endoscòpic y anatomopatològic del duodè celíac