CAT    ESP

SABADELL Sol, 4. 08201 (Barcelona) T. 93 725 85 28

BARCELONA Clínica Tres Torres Dr. Roux, 76. 08017 T. 93 204 13 00

Síndrome del còlon irritable

Essent un dels motius de consulta més freqüent en la nostra especialitat, la Síndrome del budell o del còlon irritable pot afectar clarament la qualitat de vida del pacient impedint que aquest pugui realitzar una vida social o laboral normal (des d’anar al cinema o al teatre, anar a sopar a un restaurant fins a viatjar per feina o per lleure).

Es tracta d’un trastorn de tipus funcional, és a dir, del moviment i de la sensibilitat intestinal, i la seva simptomatologia més habitual és :

 • Dolor abdominal
 • Distensió abdominal
 • Canvis del ritme deposicional : diarrea o restrenyiment, o bé alternança de diarrea i restrenyiment.
 • Sensació d’evacuació incompleta.
 • Sensació d’evacuació imminent (Tenesme rectal).
 • Normalment es relaciona amb situacions d’estrès, tant personal com laboral, però també pot estar causat per infeccions (Gastroenteritis aguda), o per excessos dietètics.

  Tot i que l’especialista tingui una clara sospita diagnòstica de Còlon irritable, el diagnòstic es realitzarà sempre després d’haver descartat qualsevol causa orgànica (p.e.: colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, celiaquia, càncer de còlon.....).

  Per tant , la pràctica d’una Colonoscòpia total és molt sovint necessària per descartar altres patologies i, alhora, actua tranquil·litzant al pacient de forma significativa.

  El tractament dels pacients amb Síndrome del còlon irritable s’inicia explicant bé al pacient el que li passa i descartant altres patologies més greus mitjançant les proves diagnòstiques oportunes. Així mateix caldrà receptar medicaments que actuïn sobre el ritme i la flora intestinal com ara reguladors del trànsit intestinal i probiòtics, i medicaments amb efecte sobre la sensibilitat intestinal augmentada i molt sovint relacionada amb l’estrès o l’ansietat.